Beyaz Bayrak Projesi

Beyaz Bayrak Projesi

           Okullarımızın temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi, toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi, yeterli eğitim almış sağlıklı nesiller yetiştirilmesi amacıyla, Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan ilgi işbirliği protokolü gereği; okulumuz denetimde uygun görülerek "Beyaz Bayrakla" ödüllendirilmeye hak kazandı.

 

BEYAZ BAYRAK PROJESİ


BEYAZ BAYRAK PROJESİ NEDİR?
Beyaz Bayrak Projesi, Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıkları tarafından, okulların temizlik ve hijyen konusunda teşvik edilmesi amacıyla yürütülen bir projedir. Bu proje; asgari teknik ve hijyenik şartların üzerinde, gıda güvenliği ve hijyen için olağan üstü çaba gösteren okulların ödüllendirilmesini amaçlayan bir ödül ve teşvik projesidir. Bu proje çerçevesinde, temizlik açısından 100 üzerinden 90 ve üzeri puan alan ilk ve orta okullara beyaz bayrak verilmektedir. 

DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIYOR ?
Proje kapsamında, çocukların ruh ve beden sağlığının korunması amacıyla ilköğretim okullarına önelik hijyen kurallarının belirleneceği "Okul Sağlığı Denetleme Formu" hazırlanmıştır.
Buna göre, okul içi ve çevresi, idari birim, öğretmen odası, kütüphane, ısıtma durumu, spor ve tiyatro salonu, atölyeler, laboratuarlar, revir, kantin, tuvaletler ve içme suları göz önüne alınarak 100 puan üzerinden bir değerlendirme yapılmaktadır.
Bu çerçevede iki Bakanlığın yetkililerince denetlenen okullarda, yapılan değerlendirme sonucunda 90 ve üzerinde puan alan okullara, sağlık ve temizliği simgeleyen beyaz bayrak ve sertifika verilecek. Bu belge 2 yıl süreyle geçerliliğini olacak, kontroller de bu süre içinde devam edecektir.

PROGRAMIN GEREKLERİ:
Okul müdürünün, idarecilerin,öğretmenlerin desteği;
Öğrencilerin, her aşamadaki etkinliklere ve karar alma mekanizmalarına katılma isteği;
Çalışanların aktif katılımı;

BEYAZ BAYRAK KOMİTESİ NEDİR?
Beyaz Bayrak komitesi projenin yürütücü gücüdür ve diğer öğelerin de yerine getirilmesi için imkanların sağlanması ve ortam oluşturulmasından sorumludur.
Komite iki öğeden oluşur.
Okuldaki tüm öğrenciler, öğretmenler, yemekhane personeli ve özellikle temizlik personeli komitenin temel üyeleridir.
Projenin danışma ve icra kurulu diyebileceğimiz kurul okul müdürü ya da yardımcısı, okul aile birliği temsilcisi, kurucuya katkısı olabilecek veliler, ilgili öğretmenler.

 

06.02.2020 331