خذ واعطِ (خزانة المشاركة) ـ -   Al-Ver (Paylaşma) Dolabı

خذ واعطِ (خزانة المشاركة) ـ - Al-Ver (Paylaşma) Dolabı

"Sizden her kim din kardeşine bir fayda sağlayabilirse, bunu hemen yerine getirsin, ihtiyacını gidersin."  hadis-i şerifinden feyiz alarak okulumuzda  Al-Ver Paylaşma Dolabını kurduk.Fazla eşyası(kıyafet,kırtasiye malzemeleri vb) olan öğrencilerimiz dolabımıza eşyalarını getirerek ihtiyacı olan arkadaşlarıyla paylaşacaklardır.Öğrencilerimizin paylaşmanın, yardımlaşmanın güzelliğini fark etmeleri ve fazla eşyalarını değerlendirerek israf etmemeyi öğrenmeleri amaçlanmaktadır.Osmanlı dönemindeki "Sadaka Taşları "da bizim için güzel bir örnek olmuştur.

SADAKA TAŞI NEDİR?

Sadaka taşı, yaklaşık iki metre boyunda, silindir veya dikdörtgenler prizması şeklinde olan taşlardır. Sadaka taşı, genellikle cami, çarşı, hastane vb. yerlerde ihtiyaç sahiplerinin alabilmeleri için para, altın vb. bırakılan özel yerdir. Osmanlı döneminde yaygın olarak görülen bu yardım şeklinin kökeni Selçuklulara kadar uzanır.Osmanlı'da, derd‏ini‏ ki‏mseye anlatamayan fak‏irler ‏ihti‏yacı olduğunda gecen‏in geç saatler‏inde sadaka taşının yanına gel‏irdi. Bu taştan parayı aldıktan sonra, kalanını kend‏isi‏ g‏ibi‏ i‏ht‏iyacı olanları düşünerek bırakır ve sadakayı bırakana kalbi‏nden dua ederdi.Ecdadımız Osmanlı, sadaka taşlarıyla yardımlaşmayı asalet‏, fazi‏let‏ ve hassas‏iyet‏ göstererek en güzel şekilde çözüme ulaştırdı.

31.12.2019 254

31-12-201931-12-201931-12-201931-12-201931-12-201931-12-2019